Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

MSD Höga Kusten 2017 0377_utanlogga.jpg

Nyheter

"Jag springer gärna nästa år igen!"

Helena Engström

Vi har ställt 7 snabba frågor till Olle Wallin som jobbar på Naturskyddsföreningen. Årets förmånstagare av överskottet från Running For Shelter.

Vem är Olle Wallin med tre ord?
Miljökämpe, friluftsentusiast och tvåbarnspappa

Vad gör du hos Naturskyddsföreningen?
Jag arbetar med företagssamarbeten och näringslivsrelationer.

Varför ska man bli medlem hos er?
Som medlem i Naturskyddsföreningen blir du en del av Sveriges största och mest inflytelserika miljöorganisation. Om en hållbar framtid, levande natur och frisk planet är viktigt för dig så är Naturskyddsföreningen rätt folkrörelse att bli medlem i. Dessutom har man möjligheten att följa med sin lokala krets på spännande äventyr och aktiviteter i naturen.

Nämn några enkla saker som man troligen inte vet om som man kan göra för att ta ansvar för miljön.
Små ändringar i vardagen är väldigt viktigt för den hållbara omställning som vi alla behöver göra. Några enkla bitar att se över är mat, transport och energi. Handla ekologiskt och mer vegetariskt, det är bättre för både klimat, natur och hälsa. Cykla, promenera och åk mer kollektivt istället för att ta bilen och hitta spännande semestrar där du inte behöver flyga. Byt till ett elavtal med miljömärkt el. Gör man lite av alla dessa saker i sin vardag och får sin familj och sina vänner med på tåget blir skillnaden stor!

Hur var det att ha ett eget lopp tillägnat er?
Det var fantastiskt att se alla dessa energiska och dedikerade människor springa genom skogarna i Ursvik för Östersjöns skull. Stämningen var på topp och vädret likaså! Det var även väldigt kul att se så många intressera sig för den lilla Östersjöutställning som vi hade på plats under dagen. Naturskyddsföreningen är ju en folkrörelse och Running For Shelter är verkligen ett perfekt exempel på kraften som vi kan samla när vi enar oss kring en viktig fråga.

Fick ni några nya medlemmar under dagen?
Ja, det blev ganska många nya medlemmar men långt ifrån alla som var där såg till att sluta sig till kampen för naturen och miljön. Men den som missade tillfället att bli medlem under loppet kan såklart gå med nu i efterhand.

Handen på hjärtat; vilket var roligast, loppet eller efterfesten?
Alltså, efterfesten var magisk. Så rolig och trevlig! Men jag måste ändå säga att stämningen under loppet och den fantastiska miljö som vi fick springa i ändå var den absoluta höjdpunkten för min del. Jag springer gärna nästa år igen!

"Runners High" - den officiella RFS-låten

Helena Engström

Du missade väl inte den officiella RFS-låten ”Runners High” av A Beautiful Friend som spelades flitigt under Running For Shelter? Låten hittar du på Spotify. Vi är glada att vi fick en pratstund med artisten Pelle Ekerstam.

Vem är Pelle Ekerstam med tre ord?
Artist, amatörlöpare, pappa

Hur kommer det sig att du valde att jobba med välgörenhetsloppen Run of Hope och Running For Shelter?
Som låtskrivare och artist känns det förstås väldigt viktigt att låtarna hittar hem till rätt lyssnare som uppskattar det jag gjort. Det känns också grymt om låtarna hittar ett sammanhang där de kan bli använda till något. Jag hade en tanke med Runners High att den antingen skulle användas i nån passande reklam om tillfälle uppstod annars försöka hitta på ett sätt att få den att samverka med något lopp. När ni och Run of Hope visade intresse kändes allt dubbelt rätt. Både att den blev använd i löpsammanhang och att löpsammanhangen i det här fallet verkade för välgörenhet. Kunde inte bli bättre! 

Kom inspirationen till Runners high under ett löparpass?
Ja eller kanske i ruset efter ett löppass. Det är då min hjärna jobbar som bäst. Det är ett perfekt tillfälle att sätta sig och skriva låtar. 

Det är en riktigt bra låt, hur har gensvaret varit?
Tack! Gensvaret ha varit bra. Några adderingar på fina playlists på Spotify. Och bara en sån sak att ni och Run Of Hope gillade och ville använda den känns toppen! 

Kommer du att turnera med nya plattan i höst?
Förhoppningsvis! Blir det inte en turné så kommer det i alla fall bli lite spridda spelningar i början på nästa år. Plattan släpps i slutet på november och jag tror inte det blir mycket spelningar under julmånaden. 

På din facebooksida gör du en grym akustisk cover på Toto´s ”Africa”, kommer du att spela den live vid något tillfälle?
Haha! Kul att ni gilla den! Jag vet faktiskt inte. Vissa covers jag har gjort har på nåt vis börjat kännas som mina egna låtar och de har jag spelat live nån gång då och då. Vet inte om Africa kommer bli en sån låt ännu. Att jag gör lite covers i form av enkla filmklipp på Facebook just nu beror på att jag vill lyfta fram de låtar som inspirerat nya plattan. Både skrivandet av låtarna och produktionen.

 

 

Riderfuel – en ekologisk powerbar!

Helena Engström

Riderfuel.jpg

Riderfuel sponsrade Running For Shelter 2017 med ekologiska powerbars. Det var en uppskattad produkt i vår goodiebag. Vi passade på att ta en pratstund med Mattias som tillverkar denna ekologiska powerbar.

Hur kommer man på att man skall börja tillverka och sälja ekologiska powerbars?
Vi bor och verkar i Åre, mitt i de svenska fjällen och har sett ett ökat behov av energirika tillskott bland aktiva sport och fritidsutövare. Det finns redan ett stort utbud av dessa i form av dryck och bars, men eftersom vi inte tycker att de håller måttet så beslutade vi att tillverka vår egen. Att den är ekologisk är ju självklart då vi alla måste göra vad vi kan för att värna om miljön. Vi vill ha snö häruppe i framtiden också…

Vart fick ni namnet Riderfuel ifrån?
Riderfuel föddes redan vid millennieskiftet – 00/01 här i Åre. Den var tänkt att hänga på Red Bulls segertåg genom Europa men i form av en choklad/energibar. Nyttig då förstås! Så blev inte fallet…! :-)

Själva ordet Riderfuel kommer av att vi åkte mycket snowboard på den tiden och den här chokladbiten kunde man lätt ha i jackan som en liten ”powerfuel”. En munchie att ha med sig ut i backen helt enkelt.

Hur har gensvaret varit från marknaden?
Gensvaret hittills ser lovande ut. Det lilla vi har testat på lokalbefolkningen och tillställningar som Running for Shelter exempelvis har visat sig väldigt positivt vilket är glädjande då vi tillverkar den här produkten på ett annat sätt gentemot våra konkurrenter så är det skönt att få ett positivt gensvar…då vet vi ju att vi är på rätt spår. Alla verkar gilla den, tycker den är god.

Vart kan man hitta dem?
I uppstarten så kommer man hitta dem i Åre. Åre Skidsport är en bra plats att börja leta på :-) Men vi hoppas naturligtvis att man med tiden hittar Riderfuel överallt.

Vart kommer miljötänket ifrån?
Som vi nämnde tidigare, eftersom vi bor och verkar i fjällen så ser vi direkt effekten av vad som sker med planeten.

Snömängden på våra breddgrader minskar, snön kommer senare på året exempelvis. Majmånad brukar vara helt fantastiskt i goggles och med skidor under fötterna. Jag reser också massor i ett annat jobb, och då på platser där miljöorganisationer inte får vara med. Så jag har verkligen sett hur illa det kan vara.

Er produkt var mycket uppskattad av Running For Shelters deltagare. Kan de bli ett stående inslag i loppets goodie bags?
Absolut! Det hade varit helt fantastiskt.

Kan ni själva tänka er att delta i loppet för en god sak?
Det skulle vi kunna tänka oss men vi har en lång väg dit och en del löpträning att ta igen… :-)

“Känns bra att stötta ett gott ändamål”

Helena Engström

Nu är det klart att SAFE Workwear sponsrar tävlingströjor till Running For Shelter (RFS)! Det blir fjärde året i rad som företaget är med och sponsrar loppet.
– Vi är glada och stolta att kunna vara med och sponsra en idé vi verkligen brinner för, säger vd Marcus Axén.


SAFE Workwear har ett mångårigt samarbete med Jobzone som leverantör av kläder till deras konsulter. När Jobzone drog igång RFS 2014 var klädexperterna inte sena på bollen att ställa upp som tröjsponsor. Sedan dess har det rullat på.
– Det känns alltid bra att stötta ett gott ändamål, understryker Marcus.

Precis som tidigare år ställer de även upp med ett eget lag:
– Vi ser det som en trevlig grej så här på början av höstkanten. Vi tar inte så hårt på tävlingsmomentet, det är inte viktigt var vi hamnar i resultatlistan. Det är kanon för gemenskapen och även de som inte springer brukar följa med, berättar Marcus.

De som inte springer hejar istället fram sina kollegor och tillsammans njuter man av picknick och familjeaktiviteter. Kvällen med middag och underhållning blir pricken över i:et.
– Det brukar vara väl arrangerat och proffsigt upplagt. Jobzone gör ett jättebra jobb med att kombinera ett bra ändamål och en trevlig tillställning.

Överskottet från loppet, som går av stapeln den 16 september på Ursviks motionsgård i Sundbyberg, går i år till Naturskyddsföreningens projekt Viva Vatten. Det handlar om ett projekt där de som vill kan arbeta konkret med att stärka förutsättningarna i Östersjöns havsvikar.

– Känslan av att göra något bra för Östersjön, samtidigt som man har en trevlig heldag tillsammans – det är svåröverträffat. Vi hoppas att fler hittar detta fantastiska lopp och anmäler sig. Har man varit med en gång kommer det garanterat bli ett årligt inslag på företaget, helt enkelt för att det är så trevligt, avslutar Marcus

Detta är SAFE Workwear
SAFE Workwear är en komplett helhetsleverantör av arbetskläder,
skyddsskor, personligt skydd och profilkläder. Två yrkesbutiker belägna i Strängnäs och Stockholm Västberga med egna lager skickar över hela Sverige med snabb leveranstid. Företaget trycker och broderar även plagg med företagslogotyper. Med ett gediget sortiment och ett antal olika tjänster, erbjuder SAFE Workwear en helhetslösning med möjlighet att skräddarsy lösningar efter behov

“Vi älskar Running For Shelter”

Helena Engström

Det blir andra året i rad som Vass Kommunikation springer för Running For Shelter (RFS). Nytt för i år är att de även gått in som samarbetspartner.
– När vi fick veta om RFS, var det ett självklart val. Det är ett fantastisk initiativ av Jobzone, säger Johanna Engström, medgrundare och delägare Vass Kommunikation.

Vass Kommunikation arbetar med Running For Shelters sociala medier och e-postutskick. De har även bidragit med intervjuer och skrivit artiklar med arrangörer, sponsorer och deltagare.
– Vi såg vår möjlighet att kunna bidra med vår kompetens samtidigt som vi bidrar till Naturskyddsföreningen och deras arbete med att rädda Östersjön, säger Johanna.

Engagemanget kring Running For Shelter har ökat digitalt:
– Det är fler som är aktiva och vi har sett en ökning från tidigare år. Sociala medier har synliggjort RFS, vad det är och vad det bidrar till samt bjudit på träningstips inför loppet. Vi vill skapa samma känsla digitalt som man får när man deltar i loppet. Vi tycker det är viktigt att aktiviteter som denna synliggörs och uppmärksammas så fler vill delta, understryker Johanna.

Vass Kommunikation kommer själva delta i loppet:
– Vi tycker det är viktigt med aktiviteter och motion på företaget. Det bidrar till ökad kreativitet och att vår hjärna fungerar bättre. Det är en härlig dag med motion, teambuildning och fest för alla våra anställda. Vi älskar Running For Shelter, det är det perfekta loppet. Jobzone gör ett fantastiskt arbete med RFS, avslutar Johanna.


Om Vass Kommunikation
Vass Kommunikation är en kommunikationsbyrå i Stockholm som drivs av två systrar, Johanna och Helena Engström. Deras uppdrag består i att synliggöra deras kunder digitalt, via sociala medier, e-postmarknadsföring och texter till webben. Allt i från strategier till att skapa innehåll i form av text, bild och rörligt material.

Naprapater från Totalkropp erbjuder massage under Running For Shelter

Helena Engström

Totalkropp_massage.png

Naprapatkliniken Totalkropp kommer att finnas på plats med tält och massagebänkar för att behandla ömmande vader och lår efter loppet.
– När vi hörde om RFS kände vi direkt att vi ville vara med och stötta, säger Peter Viklund, naprapat och grundare av Totalkropp.

Totalkropp ringde upp RFS och erbjöd sin medverkan så fort de fick höra talas om loppet.
– Vi tycker RFS är ett mycket gott initiativ och det stämmer väl överens med vad vi försöker göra. Vi har som målsättning att beta av alla 17 punkter på Agenda 2030* och göra en konkret insats på var och en. RFS är en fantastisk möjlighet att ta sitt ansvar och även att utöka nätverket med likasinnade, berättar Peter.

Vad tycker ni om att årets överskott går till Naturskyddsföreningens projekt Viva Vatten?
– Det är jättebra. Faktum är att punkt 6 på agendan handlar om hållbar förvaltning av vatten. Det är en väldigt viktig insats som Naturskyddsföreningen gör och det känns bra att kunna vara med att bidra.

Vad säger ni som naprapater om träningsvärk? Har ni några stretchningsknep?
– Man kan faktiskt inte förhindra träningsvärk. De flesta tror att ordentlig stretchning efter träning förhindrar eller minskar värken men det har ingen evidens dessvärre. Man får helt enkelt se det som det onda som kommit med det goda och något naturligt och övergående. Men stretching kan ha andra gynnsamma effekter som ökad rörlighet och så vidare så jag vill inte avråda någon från det, tvärtom.

Har ni några tips för att undvika träningsskador?
– Graded exposure, det vill säga att börja lugnt och trappa upp lite i taget. Om man har som målsättning att springa 1 mil är det bäst att starta med 1 kilometer för att bygga upp en vävnadstålighet. Sedan är det sällsynt med reella vävnadsskador, smärta uppstår ofta utan en sådan skada i botten. Men allt går att behandla så att det blir bättre.

“Håll”, alla löpares fiende nr 1, hur kan man undvika det?
– Att anpassa måltid och dryck innan loppet är nog det bästa rådet. Många tycker att det hjälper att krama något hårt i handen eller räcka upp armarna över huvudet. Tycker man det hjälper så är det bra, men inte heller här finns det någon evidens för att det fungerar.

Kommer alla som vill kunna få behandling på Ursviks Motions Gård tävlingsdagen?
– Vi hoppas kunna hinna med alla. Vi kommer att vara 4-5 stycken på plats som turas om att ge behandlingar. Alla är hjärtligt välkomna och vi passar på att önska alla deltagare lycka till!

 

Detta är Totalkropp
Nio naprapater och en massageterapeut arbetar på företagets två kliniker i Liljeholmen och på Kungsholmen. Totalkropp har en särskild inriktning mot smärtproblematik men också mot idrottsskador på elitnivå, bland annat med erfarenhet från friidrottslandslaget. Som klinisk klinik till Karolinska Institutet har man en tät forskningsanknytning och publicerar även eget material. Grundaren Peter Viklund undervisar på Naprapathögskolan och har också en funktion inom svenska naprapatförbundet där han förmedlar det senaste inom forskning till medlemmarna.

*Agenda 2030
Agenda 2030 innehåller de 17 Globala målen för hållbar utveckling och antogs den 25 september 2015 av alla medlemsländer i FN:s generalförsamling. 193 länder världen över har sedan dess antagit målen som är en utveckling av Millenniemålen. Syftet är att fram till år 2030 uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling världen över.

 

STANLEY Security sponsrar med tröjor – och ställer upp med 4 lag

Helena Engström

Säkerhetsföretaget STANLEY Security föll pladask för Running For Shelter när de först hörde talas om loppet 2016. I år har företaget tagit ett steg till genom att vara tröjsponsor. Precis som förra året deltar man också i loppet – i år med hela fyra lag.

Niclas_Stanley.jpg

Niclas Gustafsson är Sales and Marketing Director på STANLEY Security. Han berättar att STANLEY liksom Jobzone sponsrar Svenska Skidskyttelandslaget.
– Det var i det sammanhanget vi träffade Rolf Smeds och på så vis fick vi nys om RFS. Vi nappade direkt. Det är ett fantastiskt engagemang av Jobzone; att samla olika företag där medarbetare, kunder och partners får sätta ihop team, utmana varandra och allt till ett gott syfte – helt enkelt briljant.  

När man hade deltagit i loppet kändes det självklart att i år gå ett steg vidare och gå in som sponsor. STANLEY arbetar aktivt med att ta ett socialt ansvar i samhället och har vid många tillfällen bundit ihop välgörenhet med sportevenemang, berättar Niclas.
– Därför passar RFS oss väldigt bra. Utöver att vi hjälper till att ta ett socialt ansvar så är själva eventet väldigt bra planerat; träning fram till själva loppet, taggade team och sedan festligheter med middag och underhållning.

I år ska ni tävla med hela fyra lag. Hur fick ni ihop så många löparsugna medarbetare?
– Vi går ut med en förfrågan till våra medarbetare och beslutar sedan om hur många lag vi blir. Primärt handlar det om att få ihop team som gör det tillsammans. Men jag tror att det helt enkelt märks att sport och hälsa är väldigt viktigt för STANLEY Security som företag. Vi använder det som ett verktyg för att engagera medarbetarna och att tillsammans utveckla prestationsförmågan både organisatoriskt och som individer. Det har fått genomslag – därav de fyra lagen.

Vad tycker ni om RFS?
– Vi tycker att fokus på miljö är ett väldigt bra initiativ. Eftersom miljöfokus lätt kan försvinna i vardagsbruset är det jättebra och viktigt att vi kan sätta fokus på och värna om naturen under en hel dag. Kanon att vinsten i år går till Naturskyddsföreningens projekt Viva Vatten.

Vad är era bästa träningstips?
– Gör det ihop – oavsett vad du väljer för typ av träning. Gör det tillsammans med dina kollegor. För oss på STANLEY Security handlar det om att öka hälsa och välmående i kombination med att få umgås med sina kollegor under andra former än på arbetsplatsen.


Detta är STANLEY Security
STANLEY Security är marknadsledande inom sitt område i Sverige och övriga Europa. Med sina drygt 850 specialister skräddarsyr de säkerhetstekniska lösningar som tryggar kundens verksamhet. Kunderna är företag av alla storlekar, inom alla sektorer och områden. Företagets kompetens sträcker sig från design och installation till service och support av de senaste säkerhetslösningarna.

 

HUVUDSPONSORN LOCAL MARKET GROUP BJUDER PÅ EKOLUNCH OCH AVSLUTNINGSFEST

Johanna Engström

– Det var ingen tvekan när vi fick förfrågan att vara huvudsponsor för Running For Shelter för andra året i rad. Det är ett solklart ändamål och ett fantastiskt event att få vara delaktiga i, säger Pär Svensson, marknadsansvarig Local Market Group (LMG).

Under dagen ute på Ursviks Motionsgård i Sundbyberg kommer LMGs egna ekologiska restaurang Matdistriktet och cateringfirma Ett litet kök att stå för förtäringen. På kvällen bjuds alla deltagare på en spektakulär middag med fest och underhållning på O’Learys. När vi pratar med Peter Petersson, Sales and Event Manager på LMG, är festförberedelserna i full gång:

– Man kan förvänta sig spontanitet, fest och roliga aktiviteter i skön miljö! Förutom god mat och dryck spelar ett liveband på scenen och det kommer att visas bilder från dagen. Förra året blev fantastiskt lyckat, och i år ska vi försöka toppa matupplevelsen som fick 4,8/5 i betyg av deltagarna 2016! berättar Peter.

Ni var huvudsponsorer även 2016 och LMG deltog dessutom själva i loppet. Vad var det bästa med dagen tycker ni?
– Vi sprang med ett chefslag och ett medarbetarlag som tävlade mot varandra, det är alltid kul med lite nerv och tävling. Vi hade en fantastiskt rolig dag tillsammans. Det bästa med dagen är att det är ett totalarrangemang som är genomtänkt från början till slut – från loppet på dagen till middag och spelning på kvällen. Som företag får du väldigt mycket upplevelse för pengarna, och stöttar samtidigt en god sak, berättar Pär Svensson, marknadsansvarig på LMG.

Hur kommer det sig att ni blev huvudsponsor för RFS?
– Vi brinner för detta och jobbar mycket med välgörenhet även om vi sällan går ut med det. I år har vi bland annat arbetat med ensamkommande barn och med barncancerfonden. Så när vi blev tillfrågade var det ingen tvekan. Dessutom ger det oss en chans att vara med på plats och det är ett väldigt roligt projekt att delta i.

Överskottet går i år till Naturskyddsföreningens arbete med Östersjön i projektet Viva Vatten. Hur tänker ni kring det?
– Klockrent projekt. Med tanke på hur världen ser ut idag måste man välja om man vill tänka på eller inte tänka på miljön och vi väljer helt klart det tidigare. Miljön är dessutom en fråga som engagerar oss i vår egen verksamhet. Så långt det är möjligt strävar vi efter att använda svenska råvaror och ekologiskt producerat. Vårt eget varumärke Matdistriktet satsar på flexitarianism som kommer mer och mer - där strävar vi i möjligaste mån att servera ekologisk, närodlad och grön mat efter säsong.

Pär ser fram emot årets event som kommer att gå av stapeln den 16 september.
– Det är ett otroligt arbete som läggs ner av Jobzone och Rolf för att få ihop det. Running For Shelter är en jättebra idé – det är så här som välgörenhet kan gå till och ska gå till; att ha kul samtidigt som man hjälper till och stöttar sin omvärld. Och inte minst att man kommer igång att träna, vilket också är en jättebra grej! avslutar Pär.

Pärs 3 bästa träningstips
1. Träna tillsammans med någon, till exempel delta i den löpträning som Jobzone ordnar på måndagar kl 19.00 vid Årstaviken.
2. Orka träna konsekvent.
3. Allt är roligare tillsammans!


Det här är Local Market Group (LMG)
Local Market Group är en bred restaurangkoncern med mer än femton verksamheter och restauranger i Stockholm. De är proffs på mötesplatser och evenemang och kan genom sina varumärken bistå med det mesta inom catering, sommarfester, roliga aktiviteter, matlagningskurser, middagar, after-work, mingel, julbord, hotell med mera. Bland varumärkena finner man Gnarly Burger, Matdistriktet, O'Learys Norrtull event center, O'Learys Tolv event center, Bistro & Bo hotell & restaurant, Couscous Event & Catering, Ett litet kök, OBW och Holy Monkey.

3 LMG-nyheter 2017:
1. Gnarly Market Vällingby: ett nytt 2 500 kvm stort aktivitetscentrum/restaurang.
2. Jumpyard: en 4 500 kvm stor hoppanläggning för vuxna och barn öppnar i Barkarby.
3. Matdistriktet Festvåning & Konferens: öppnar i Stadshagen den 10 april.

Naturskyddsföreningen räddar Östersjön med vinsten från Running For Shelter

Johanna Engström

I år går hela vinsten från Running For Shelter till Naturskyddsföreningens Östersjöprojekt Viva Vatten. Projektet kommer bland annat att ge information och redskap för människor som vill vara med och arbeta för att rädda Östersjön.

– För oss var det en ära att bli tillfrågade om detta samarbete. Det känns extra roligt att veta att det var deltagarna från förra året som hade röstat fram oss och Östersjön, säger Johanna Källén Fox, ansvarig för företagssamarbeten på Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen är Sveriges största och äldsta miljöorganisation och har funnits sedan 1909. Det är en ideell förening med över 220 000 engagerade och ideellt arbetande medlemmar runtom i hela landet. Mycket av arbetet går ut på att påverka politiker och föreningen är även remissinstans inför många viktiga beslut som rör miljön.

– Vi arbetar för att utsläppen av näringsämnen och farliga kemikalier i Östersjön ska minska. För att det ska lyckas måste vi informera och påverka politiker från länderna kring Östersjön så att de enas och kan fatta viktiga beslut på EU-nivå. Tanken med projektet Viva Vatten är också att vi ska informera och inspirera människor att göra konkreta insatser för Östersjön. Det kan handla om att röja vass och hålla koll på avlopp för att på olika sätt skapa en bra miljö i badviken.

Naturskyddsföreningen kommer att vara på plats hela dagen under Running For Shelter.

– Just nu är vi planeringsfasen, men än så länge vet vi att vi kommer att ha en tipsrunda med havstema för barnen. Vi kommer också att ha kunnig personal på plats så folk kan prata Östersjöfrågor med oss och bli peppade kring vad var och en kan göra för miljön. Självklart finns också möjlighet att bli medlem i vår förening.

Viva Vatten är ett projekt som startas tack vare Running For Shelter och en annan sponsor. Naturskyddsföreningen är glada att vara en del av loppet.

– Vi tycker att det är ett väldigt bra och roligt initiativ. Det uppmuntrar till rörelse och gemenskap för kollegor men även hela familjen. Det som fick oss att tacka ja var framför allt engagemanget från arrangörerna. De vill verkligen att pengarna ska göra nytta och det känns helt rätt. Sen vill de också göra loppet miljövänligt, vilket vi också kommer att stötta dem i.

Deltar ni själva i loppet?
– Självklart! Vi vill ha minst två lag och siktar på pallplats!

 

Johannas 3 bästa miljöråd
1. Minska onödig konsumtion. Fråga dig själv om du verkligen behöver denna pryl eller kan du låna, återanvända eller köpa second hand istället?
2. Res klimatsmart. Använd cykel istället för bil och åk kollektivt så länge det går. Byt gärna flygresan till Thailand mot tågluff i Europa.
3. Välj miljömärkt och ekologiskt så gott det går. Börja köpa ekologiskt kaffe, bananer, mjölkprodukter och kött, och öka successivt därifrån.

Så kan du stötta Naturskyddsföreningen
Som privatperson kan man bli medlem i föreningen, medlemsavgiften är 24 kronor i månaden. Naturskyddsföreningen är en rådgivande organisation som får större tyngd ju fler medlemmar de har. Vem som helst kan bli månadsgivare eller skänka en enkel gåva. Som företag kan man bli stödföretag, ge en företagsgåva eller bli samarbetspartner. 

Intervju med Anton Lind, vd Jobzone

Johanna Engström

Spring för att rädda Östersjön

För fjärde året i rad går välgörenhetsloppet Running For Shelter (RFS) av stapeln den 16 september vid Ursviks motionsgård i Sundbyberg. RFS är en 5-mannastafett för företag och privatpersoner där deltagarna bjuds på mat & dryck, familjeaktiviteter och en fest på kvällen.  
– I år kommer överskottet gå till Naturskyddsföreningens Östersjöprojekt Viva Vatten, ett oerhört viktigt projekt. Vi siktar på att få in fyrahundra anmälningar och hoppas såklart det blir ännu fler, säger Anton Lind, vd på Jobzone Sverige och en av initiativtagarna.

Genom att anordna ett välgörenhetslopp kan medarbetare och kunder börja löpträna, allt för ett gott ändamål. Det är dessutom ett sätt för att skapa gemenskap. Alla de goda aspekterna var grunden till RFS.

– Jag brinner för den praktiska biten i våra välgörenhetsprojekt, den betyder massor. Det blir så mycket mer än att bara sätta in pengar på ett konto. När man deltar aktivt väcks en helt annan förståelse, man bygger broar i samhället, säger Anton.

Aktivt deltagande ökar förståelsen
Deltagarna i loppet fyller varje år i en enkät om hur de upplevt eventet, bland annat om vilken organisation man skulle vilja att överskottet går till följande år. Inför detta år valdes Naturskyddsföreningen. En del i Viva Vatten går ut på att rädda en havsvik och Jobzone kommer att erbjuda kunder och leverantörer att åka till havsviken för att arbeta praktiskt under en dag.

– Det kan handla om att slå vass eller lägga stenar och skapa en bra miljö i viken. De som inte förstått hur utsläpp påverkar en havsvik, de lär sig och får praktisk kunskap. På så sätt skapas en form av förståelse för miljön och gör ett avtryck i personen som för det vidare till sina vänner och bekanta, berättar han.

Mycket uppskattat event
Loppet har blivit väldigt uppskattat och i år siktar Jobzone på att få in hela fyrahundra anmälningar. Folk uppskattar att det inte bara är ett lopp utan att det blir en dag för hela familjen, där man kan umgås och äta tillsammans.

Rolf Smeds, vvd på Jobzone, och tillsammans med Anton upphovsman till RFS, berättar:
– Förutom att man bidrar till välgörande ändamål och får motion bjuds det på mat och dryck från en foodtruck, en maxad goodiebag med ekologiska nötter, choklad, frukt och annat gott. Alla löpare får också en supersnygg funktionströja och är välkomna till kvällens fest på TolvStockholm där vi bjuder på välkomstdrink, buffé och underhållning.

Rolf, som bland annat håller i enkäterna, berättar att de tidigare eventen har fått mycket positiv respons från deltagarna:
– Det har varit en fantastisk stämning under loppet och kvällens fest. I de enkäter som gått ut efter loppet har vi fått toppbetyg och på frågan om man kan tänka sig att vara med igen är snittsvaret 4,9 av 5 möjliga, säger han.

Slutligen, Anton, varför ska man som företag anmäla sig till RFS?
–  För att det är ett enkelt och roligt sätt att vara med och bidra till att skapa en bättre havsmiljö i Östersjön. Medarbetarna kan förbättra sin hälsa genom att börja löpträna vilket leder till mindre sjukskrivningar och ökat välmående. Att man gör något tillsammans stärker gemenskapen – det finns många positiva aspekter för företag att delta!

Springer du loppet själv?
–  Ja, det blir fjärde året i rad som jag springer! Mitt personliga mål är att springa under 21 minuter i år. Som arrangör är mitt mål att vi får minst fyrahundra deltagare 2017.

Förra året var Jobzone Norge på hugget, tror du att det finns något företag som kan utmana dem i år?
– Det tror jag absolut! Jag tror Spotify kommer bli farligare och jag är övertygad om att Jobzone Sverige kommer vara väldigt starka i år. Vi satsar hårt med löpträningen den här säsongen. Men jag vill säga framför allt till alla deltagare – se till att ha roligt, det är ändå det viktigaste!

Antons tre bästa träningstips:

  • Försök springa banan innan om du har möjlighet och lär känna terrängen.
  • Träna intervaller. Banan är ganska kuperad i vissa sträckor.
  • Var noga med kosten. Varje extrakilo som du bär på tar ganska mycket kraft.