Spring för att rädda Östersjön

För fjärde året i rad går välgörenhetsloppet Running For Shelter (RFS) av stapeln den 16 september vid Ursviks motionsgård i Sundbyberg. RFS är en 5-mannastafett för företag och privatpersoner där deltagarna bjuds på mat & dryck, familjeaktiviteter och en fest på kvällen.
– I år kommer överskottet gå till Naturskyddsföreningens Östersjöprojekt Viva Vatten, ett oerhört viktigt projekt. Vi siktar på att få in fyrahundra anmälningar och hoppas såklart det blir ännu fler, säger Anton Lind, vd på Jobzone Sverige och en av initiativtagarna.

Genom att anordna ett välgörenhetslopp kan medarbetare och kunder börja löpträna, allt för ett gott ändamål. Det är dessutom ett sätt för att skapa gemenskap. Alla de goda aspekterna var grunden till RFS.

– Jag brinner för den praktiska biten i våra välgörenhetsprojekt, den betyder massor. Det blir så mycket mer än att bara sätta in pengar på ett konto. När man deltar aktivt väcks en helt annan förståelse, man bygger broar i samhället, säger Anton.

Aktivt deltagande ökar förståelsen
Deltagarna i loppet fyller varje år i en enkät om hur de upplevt eventet, bland annat om vilken organisation man skulle vilja att överskottet går till följande år. Inför detta år valdes Naturskyddsföreningen. En del i Viva Vatten går ut på att rädda en havsvik och Jobzone kommer att erbjuda kunder och leverantörer att åka till havsviken för att arbeta praktiskt under en dag.

– Det kan handla om att slå vass eller lägga stenar och skapa en bra miljö i viken. De som inte förstått hur utsläpp påverkar en havsvik, de lär sig och får praktisk kunskap. På så sätt skapas en form av förståelse för miljön och gör ett avtryck i personen som för det vidare till sina vänner och bekanta, berättar han.

Mycket uppskattat event
Loppet har blivit väldigt uppskattat och i år siktar Jobzone på att få in hela fyrahundra anmälningar. Folk uppskattar att det inte bara är ett lopp utan att det blir en dag för hela familjen, där man kan umgås och äta tillsammans.

Rolf Smeds, vvd på Jobzone, och tillsammans med Anton upphovsman till RFS, berättar:
– Förutom att man bidrar till välgörande ändamål och får motion bjuds det på mat och dryck från en foodtruck, en maxad goodiebag med ekologiska nötter, choklad, frukt och annat gott. Alla löpare får också en supersnygg funktionströja och är välkomna till kvällens fest på TolvStockholm där vi bjuder på välkomstdrink, buffé och underhållning.

Rolf, som bland annat håller i enkäterna, berättar att de tidigare eventen har fått mycket positiv respons från deltagarna:
– Det har varit en fantastisk stämning under loppet och kvällens fest. I de enkäter som gått ut efter loppet har vi fått toppbetyg och på frågan om man kan tänka sig att vara med igen är snittsvaret 4,9 av 5 möjliga, säger han.

Slutligen, Anton, varför ska man som företag anmäla sig till RFS?
– För att det är ett enkelt och roligt sätt att vara med och bidra till att skapa en bättre havsmiljö i Östersjön. Medarbetarna kan förbättra sin hälsa genom att börja löpträna vilket leder till mindre sjukskrivningar och ökat välmående. Att man gör något tillsammans stärker gemenskapen – det finns många positiva aspekter för företag att delta!

Springer du loppet själv?
– Ja, det blir fjärde året i rad som jag springer! Mitt personliga mål är att springa under 21 minuter i år. Som arrangör är mitt mål att vi får minst fyrahundra deltagare 2017.

Förra året var Jobzone Norge på hugget, tror du att det finns något företag som kan utmana dem i år?
– Det tror jag absolut! Jag tror Spotify kommer bli farligare och jag är övertygad om att Jobzone Sverige kommer vara väldigt starka i år. Vi satsar hårt med löpträningen den här säsongen. Men jag vill säga framför allt till alla deltagare – se till att ha roligt, det är ändå det viktigaste!

Antons tre bästa träningstips:

  • Försök springa banan innan om du har möjlighet och lär känna terrängen.
  • Träna intervaller. Banan är ganska kuperad i vissa sträckor.
  • Var noga med kosten. Varje extrakilo som du bär på tar ganska mycket kraft.

Dela i sociala medier