I år går hela vinsten från Running For Shelter till Naturskyddsföreningens Östersjöprojekt Viva Vatten. Projektet kommer bland annat att ge information och redskap för människor som vill vara med och arbeta för att rädda Östersjön.

– För oss var det en ära att bli tillfrågade om detta samarbete. Det känns extra roligt att veta att det var deltagarna från förra året som hade röstat fram oss och Östersjön, säger Johanna Källén Fox, ansvarig för företagssamarbeten på Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen är Sveriges största och äldsta miljöorganisation och har funnits sedan 1909. Det är en ideell förening med över 220 000 engagerade och ideellt arbetande medlemmar runtom i hela landet. Mycket av arbetet går ut på att påverka politiker och föreningen är även remissinstans inför många viktiga beslut som rör miljön.

– Vi arbetar för att utsläppen av näringsämnen och farliga kemikalier i Östersjön ska minska. För att det ska lyckas måste vi informera och påverka politiker från länderna kring Östersjön så att de enas och kan fatta viktiga beslut på EU-nivå. Tanken med projektet Viva Vatten är också att vi ska informera och inspirera människor att göra konkreta insatser för Östersjön. Det kan handla om att röja vass och hålla koll på avlopp för att på olika sätt skapa en bra miljö i badviken.

Naturskyddsföreningen kommer att vara på plats hela dagen under Running For Shelter.

– Just nu är vi planeringsfasen, men än så länge vet vi att vi kommer att ha en tipsrunda med havstema för barnen. Vi kommer också att ha kunnig personal på plats så folk kan prata Östersjöfrågor med oss och bli peppade kring vad var och en kan göra för miljön. Självklart finns också möjlighet att bli medlem i vår förening.

Viva Vatten är ett projekt som startas tack vare Running For Shelter och en annan sponsor. Naturskyddsföreningen är glada att vara en del av loppet.

– Vi tycker att det är ett väldigt bra och roligt initiativ. Det uppmuntrar till rörelse och gemenskap för kollegor men även hela familjen. Det som fick oss att tacka ja var framför allt engagemanget från arrangörerna. De vill verkligen att pengarna ska göra nytta och det känns helt rätt. Sen vill de också göra loppet miljövänligt, vilket vi också kommer att stötta dem i.

Deltar ni själva i loppet?
– Självklart! Vi vill ha minst två lag och siktar på pallplats!

Johannas 3 bästa miljöråd
1. Minska onödig konsumtion. Fråga dig själv om du verkligen behöver denna pryl eller kan du låna, återanvända eller köpa second hand istället?
2. Res klimatsmart. Använd cykel istället för bil och åk kollektivt så länge det går. Byt gärna flygresan till Thailand mot tågluff i Europa.
3. Välj miljömärkt och ekologiskt så gott det går. Börja köpa ekologiskt kaffe, bananer, mjölkprodukter och kött, och öka successivt därifrån.

Så kan du stötta Naturskyddsföreningen
Som privatperson kan man bli medlem i föreningen, medlemsavgiften är 24 kronor i månaden. Naturskyddsföreningen är en rådgivande organisation som får större tyngd ju fler medlemmar de har. Vem som helst kan bli månadsgivare eller skänka en enkel gåva. Som företag kan man bli stödföretag, ge en företagsgåva eller bli samarbetspartner.

Dela i sociala medier